Έβδομη Αίσθηση

ESPA Banner

Μια όαση γαλήνης κρύβεται στην καρδιά του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας. Όαση δροσιάς, ηρεμίας, ομορφιάς, πολιτισμού

Πολλοί Αθηναίοι δεν γνωρίζουν καν ότι στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο βρίσκεται μια από τις ομορφότερες καφετέριες της πόλης.

Μόλις ο καιρός ανοίγει, τα τραπεζάκια παρατάσσονται στον ορθογώνιο εσωτερικό κήπο γύρω από το περιστύλιο που φιλοξενεί γλυπτά από την Κλασική και Ελληνιστική περίοδο.  

Ο εξωτερικός κήπος του Μουσείου διαμορφώθηκε μεταξύ 1895 και 1909, αρκετά χρόνια μετά την αποπεράτωση του ίδιου του Μουσείου, αλλά δεν είναι γνωστό ποιος τον σχεδίασε. Ο σχεδιασμός του ακολουθεί τις ίδιες αρχές με τον κήπο του Ζαππείου, ο οποίος διαμορφώθηκε την ίδια περίοδο. Χρειαζόταν ένα γερό λίφτινγκ που έγινε πρόσφατα, χάρη στην 150ή επέτειο από την ίδρυση του μουσείου!

Τον νέο κήπο, σε έκταση 10 στρεμμάτων, σχεδίασε η Japan Tobacco International σε συνεργασία με την εταιρεία αρχιτεκτονικής τοπίου Ecoscapes. 

Διατηρήθηκαν τα αρχικά δέντρα και προστέθηκαν πάνω από 700 ενδημικά φυτά, καθώς και μια μικρή τεχνητή λίμνη με νούφαρα και υδρόβια φυτά. Φυτεύτηκαν πάνω από 60 δένδρα (κυπαρίσσια, ελιές, νεραντζιές, αμυγδαλιές, γκόρτσια, κυδώνια, λωτοί, πυρηνοκάρπα, ροδιές, τάξοι, ιτιές κλαίουσες, μυρτιές), ενώ για την παρασκευή του χλοοτάπητα χρησιμοποιήθηκε αγριάδα και για την εγκατάσταση εδαφοκαλυπτικών, γκαζάνια.

Διαμορφώθηκε ένας μικρός λόφος, ορατός από την οδό Πατησϊων, όπου φυτεύτηκε η τεράστια, αιωνόβια ελιά 1.300 ετών συνδέοντας τον μύθο για την ονομασία της Αθήνας με το σήμερα. Μια συστάδα κυπαρισσιών πλαισιωμένων από μεγάλους μεσογειακούς θάμνους ακολουθούν ελικοειδώς το ανάγλυφο του λόφου.

Όλη η ανάπλαση  ακολούθησε την ίδια ιδέα: Να χρησιμοποιηθούν φυτά που αναφέρονται στην αρχαία μυθολογία και λογοτεχνία.  Για το σκοπό αυτό, ο αρχιτέκτονας χώρισε τον κήπο σε τρεις θεματικές ενότητες, δημιουργώντας έναν βοτανικό περίπατο με φυτά που λειτουργούν ως υπαίθριο ζωντανό μουσείο, καθώς συνδέονται με την ελληνική μυθολογία και επισημαίνονται με πινακίδες που εξηγούν το ρόλο τους στη μυθολογία μας: Ο ελίχρυσος με το χρυσαφί του χρώμα που συμβολίζει την αιώνια αγάπη. Η αχίλλεια που επούλωσε τις πληγές του Αχιλλέα. Το κενταύριο που φρόντισε τον λαβωμένο κατά την τιτανομαχία Κένταυρο Χείρωνα.

Ένα από τα ομορφότερα σημεία της Αθήνας απέκτησε νέο πρόσωπο. 

Καθαρό, φρέσκο, καταπράσινο, γεμάτο νέα ζωή με καινούργια φυτά, αλλά και μία φανερή αναφορά στην ιστορία .

Κήπος του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) 44, 

Τηλ. 213 214 4800, 213 214 4856 

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη: 13:00 – 20:00 Από Τετάρτη έως Δευτέρα: 09:00 – 16:00

Η είσοδος στο καφέ είναι δωρεάν.