Η διακόσμηση είναι τέχνη. Και μάλιστα η τέχνη η πιο προσιτή μας, αυτή που όλοι μπορούμε να κάνουμε. Μια τέχνη άρρηκτα δεμένη με την καθημερινή μας ζωή και την ψυχική μας διάθεση.
Οι κυβερνητικές εντολές «Μένουμε σπίτι» μας υποχρεώνουν να περνάμε ολόκληρες τις μέρες μας μέσα στους ίδιους περιορισμένους χώρους. Διακοσμητές εσωτερικών χώρων και ψυχολόγοι μας δίνουν τα μυστικά για να αισθανόμαστε το σπίτι μας πιο ευρύχωρο, πιο άνετο, πιο ανάλαφρο, πιο φωτεινό, προκειμένου να αποφύγουμε τα συμπτώματα του εγκλεισμού.
Πριν ξεκινήσετε, σκεφτείτε τους χώρους που σας έχουν κάνει να νιώσετε γαλήνη και ευτυχία. Θυμηθείτε πώς ήταν διακοσμημένοι. Η Shalae Price, διακοσμήτρια επαγγελματικών χώρων, φέρνει τα δωμάτια των ξενοδοχείων ως παράδειγμα: «Τα περισσότερα δωμάτια ξενοδοχείων έχουν διακοσμηθεί έτσι ώστε να μοιάζουν πολύ μεγαλύτερα από ό, τι είναι στην πραγματικότητα. Η τοποθέτηση των επίπλων είναι καλά μελετημένη και η διακόσμηση, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι μινιμαλιστική».
1. Αποσυμφόρηση, εκκαθάριση, αποφόρτιση!
Τρεις ελληνικές λέξεις που περιγράφουν την έννοια του Decluttering, το απαραίτητο πρώτο βήμα για να ελαφρύνει και να καθαρίσει ο χώρος σας. Ο καθένας μπορεί να το κάνει και μάλιστα ανέξοδα. Πηγαίνετε από δωμάτιο σε δωμάτιο και απομακρύνετε τα αντικείμενα που ούτε σας ξετρελαίνουν με την ομορφιά τους, ούτε χρησιμοποιείτε τακτικά. Τα αντικείμενα που παραμένουν εκεί ξεχασμένα, από συνήθεια. Αποθηκεύστε τα κάπου που να μην τα βλέπετε ή δωρίστε τα σε φίλους και συγγενείς, γείτονες και γνωστούς, φιλανθρωπικά κέντρα και φιλοζωικά σωματεία για τα μπαζάρ τους.
Ο Craig Anderson, συντάκτης της Appliance Analysts, λέει ότι «πρέπει να κερδίσετε τον ελεύθερο χώρο σας! Οποιοσδήποτε καλός μινιμαλιστής θα σας πει ότι οι ελεύθερες επιφάνειες, σας κάνουν να νιώθετε πιο ελεύθεροι. Είναι επίσης το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε όταν νιώθουμε ανία και τεμπελιά: Να πατάξουμε την ακαταστασία. Οι άδειες, αχρησιμοποίητες επιφάνειες (γραφεία, τραπέζια, πάγκοι) δίνουν σε μας φτερά και στο δωμάτιο αέρα κι ευρυχωρία».
2. Ξεκαθαρίστε πράγματα από δάπεδα και τοίχους
Όσο περισσότερος ελεύθερος χώρος στο πάτωμα, τόσο μεγαλύτερο θα φαίνεται το δωμάτιο. Το πάτωμα δεν είναι αποθηκευτικός χώρος! Συχνά όμως στοιβάζουμε πράγματα στις γωνιές, σωρούς που μεγαλώνουν και επεκτείνονται με την πάροδο του χρόνου. Αυτοί οι σωροί είναι καθυστερημένες αποφάσεις, αντικείμενα δηλαδή που δεν έχουμε αποφασίσει αν χρειαζόμαστε ή πού ανήκουν, κι έτσι αυτοαναιρούνται στο πάτωμα και καταπατούν τον χώρο διαβίωσής μας. Ο φυσικός μας χώρος συρρικνώνεται. Η εκκαθάριση αυτών των πραγμάτων και η απελευθέρωση χώρου στο δάπεδο θα δημιουργήσει αμέσως ελαφρύτερους, φωτεινότερους χώρους. Η εμπειρία μας λέει πως αν δεν έχετε αναζητήσει κάτι σε αυτούς τους σωρούς για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορείτε άφοβα να τους αποχωριστείτε.
3. Αποθηκεύστε έξυπνα
Γίνετε δημιουργικοί με τον τρόπο που αποθηκεύετε τα πράγματα και επιλεκτικοί, αυστηροί θα λέγαμε, με όσα επιλέγετε να αφήσετε έξω. Μπορείτε να κρατήσετε λιτή τη διακόσμησή σας, χρησιμοποιώντας όμορφα καλάθια μέσα στα οποία θα διπλώνετε τα κουβερτάκια σας, θα βάζετε τα βιβλία και τα περιοδικά σας, τα παιχνίδια των παιδιών ή των κατοικίδιων.
Τα λειτουργικά έπιπλα που περιλαμβάνουν αποθηκευτικούς χώρους είναι μια λύση. Καναπέδες που ανοίγουν, τραπεζάκια με ράφι, σκαμπό με χώρο αποθήκευσης κρύβουν εύκολα την ακαταστασία.
Ο Craig Anderson προτείνει να απομακρύνετε όσα πράγματα δεν χρησιμοποιείτε κάθε μέρα: «Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που χρησιμοποιούμε ίσως μία ή δύο φορές το χρόνο. Όλα αυτά πρέπει να διατηρούνται καλά κρυμμένα σε ένα ντουλάπι».
4. Οι καθρέφτες είναι μαγικοί
Η Ντέμπρα Νιούελ, ιδιοκτήτης και Πρόεδρος της Ambrosia Home, μας είπε ότι οι μεγάλοι καθρέφτες είναι απαραίτητοι, γιατί δίνουν την ψευδαίσθηση ότι μεγαλώνει ο χώρος.
Οι καθρέφτες διαχέουν το φως, δίνουν την αίσθηση της κίνησης και διπλασιάζουν οπτικά το μέγεθος του χώρου σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μεγάλους καθρέφτες τοίχου, καθρέφτες στις πόρτες της ντουλάπας ή να κάνετε μια σύνθεση από μικρότερους καθρέφτες στον τοίχο, από υπάρχοντα κάδρα που το περιεχόμενό τους δεν σας ενδιαφέρει πια ή βαραίνει οπτικά το χώρο σας.
5. Να είστε φειδωλοί στα διακοσμητικά στοιχεία
Διακοσμήστε το σπίτι σας με σκοπό και τελικό στόχο να ελαφρύνει. Μην φοβάστε τον άδειο χώρο. Ανασαίνει ο χώρος σας, κι εσείς μαζί του. Υπάρχει και σχετικός όρος γι αυτή τη φοβία, η “κενοφοβία”, ο φόβος του κενού (στα λατινικά “horror vacui”).
Οι τοίχοι, τα ράφια, τα συρτάρια, τα τραπεζάκια και τα ντουλάπια, οι πάγκοι, τα γραφεία, οι ντουλάπες μας, μπορούν πάντα να επωφεληθούν από μια σάρωση μετά από το κρίσιμο ερώτημα "το χρειάζομαι πραγματικά αυτό;"
Διαλέξτε ένα δωμάτιο τη φορά και κοιτάξτε τους τοίχους και τις επιφάνειές σας. Σας αρέσουν πραγματικά όλα όσα βλέπετε; Καταργήστε τα αντικείμενα που δεν αγαπάτε πραγματικά, κρατώντας μόνον όσα έχουν σημασία για σας ή καθορίζουν το ύφος που επιθυμείτε να δώσετε στο χώρο. Μη διστάσετε να τα αφαιρέσετε όλα, αγοράζοντας ένα καινούργιο αντικείμενο, φρέσκο και χαρούμενο, που θα ανταποκρίνεται στο καινούργιο ύφος και στόχο.
Μια τελευταία συμβουλή είναι να συγκεντρώσετε τα αντικείμενα που αποφασίσατε να κρατήσετε, όλα μαζί σε μια γωνιά ώστε να μην είναι απλωμένα παντού μέσα στον χώρο. Το να αφήσετε άδειες κάποιες επιφάνειες και τοίχους, επιμηκύνει οπτικά το δωμάτιο, αδειάζει το οπτικό σας πεδίο και ανεβάζει τη διάθεσή σας.
6. Προτιμήστε τα χαμηλά έπιπλα
Αν μπορείτε να αγοράσετε καινούργια, επιλέξτε χαμηλά έπιπλα. Δίνουν στον χώρο αέρα, επειδή αφήνουν μεγαλύτερο κενό από πάνω. Τα πόδια των επίπλων, να είναι λεπτά ώστε να δίνουν την αίσθηση ότι τα έπιπλα αιωρούνται, δεν είναι όγκοι βαρείς σωριασμένοι το πάτωμα. Τα πόδια του καναπέ είναι πολύ σημαντικά. Προσθέστε πουφ και σκαμπό για καθίσματα. Αποφεύγετε να τοποθετείτε μεγάλα έπιπλα στη μέση του δωματίου. Διαλέξτε καρέκλες τραπεζαρίας που να μπαίνουν κάτω από το τραπέζι όταν δεν τις χρησιμοποιείτε.
7. Χρησιμοποιήστε τον φωτισμό
Το φως είναι ένα απλό και ισχυρό εργαλείο που μπορεί να μεταμορφώσει εντελώς ένα δωμάτιο. Ο φωτισμός των σκοτεινών γωνιών και η ύπαρξη πολλαπλών πηγών φωτός γύρω γύρω στο δωμάτιο θα δημιουργήσουν αίσθηση χώρου.
Απλώστε τον φωτισμό σας! Μπορεί ένα μεγάλο φως στο κέντρο του δωματίου να είναι ενεργειακά πιο οικονομικό, αλλά είναι ο σίγουρος τρόπος για να κάνετε τα πάντα να φαίνονται μικρότερα. Φτιάξτε μια όμορφη, ζεστή ατμόσφαιρα χρησιμοποιώντας πολλά μικρά φωτιστικά (με λάμπες θερμού φωτισμού) επιτραπέζια ή δαπέδου, παντού μέσα στο δωμάτιο. Απλώνοντας τον φωτισμό, είναι σαν να απλώνετε κυριολεκτικά τις γωνιές και τους τοίχους.
Τώρα, σε αυτή τη δεύτερη καραντίνα, μετά το ξεστόλισμα των εορτών και με τον χρόνο όλο δικό μας, είναι η τέλεια στιγμή για να αναδιατάξουμε το χώρο μας.
Αδειάστε και χαρίστε. Θα πάρετε μεγάλη χαρά! Κάτι άχρηστο για σας είναι πάντα χρήσιμο για κάποιους άλλους.
Μαζί με τα χριστουγεννιάτικα που θα μαζέψετε στις κούτες τους και στα πατάρια, αποσύρετε και άχρηστα ξεχασμένα αντικείμενα. Συγυρίστε, καθαρίστε, μαζέψτε την ακαταστασία.
Δοκιμάστε να αλλάξετε τη θέση των επίπλων. Κάποια μπορούν να καταργηθούν, να χαριστούν. Αραιώστε τα κάδρα στους τοίχους.
Σε αυτή τη φάση χρησιμοποιούμε ό,τι έχουμε στο σπίτι ή παραγγέλνουμε online για να αλλάξουμε το ύφος. Ψάχνουμε στο ίντερνετ (εξαιρετικό το Pinterest) εικόνες χώρων που μας αρέσουν. Ονειρευόμαστε πως ο δικός μας χώρος μπορεί να τους μοιάσει. Σχεδιάζουμε μέσα στο μυαλό μας χρώματα και αντικείμενα.
Και όταν τα καταστήματα ανοίξουν θα είμαστε πανέτοιμοι και κατασταλαγμένοι.
Και θα έχει προκύψει από αυτήν την αναγκαστική καραντίνα μόνο καλό!
Ας κάνουμε αυτόν τον εγκλεισμό πηγή δημιουργίας!