Έβδομη Αίσθηση

ESPA Banner

Η Όπερα του Νερού και του Ονείρου

Η πρώτη πλωτή Όπερα σε ολόκληρο τον κόσμο βρίσκεται στην Πρέβεζα και είναι κατασκευασμένη εξ’ ολοκλήρου από ανακυκλώσιμα υλικά!

 

Το έργο τέχνης που κοσμεί το σημείο της θάλασσας κάτω από τον Προμαχώνα, αποτελείται από 30.000 και πλέον κουτάκια αναψυκτικών και είναι μια πραγματική πλωτή όπερα.

Με μήκος 30 μέτρα, ύψος 8 και εμβαδόν περίπου 200 τ.μ., φιλοξενεί από το καλοκαίρι του 2016 πολλούς σημαντικούς Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες. 

Η πρωτότυπη αυτή ιδέα γεννήθηκε από τον Λέανδρο Σπαρτιώτη, τον «Λέανδρο της Πρέβεζας», όπως είναι γνωστός. 

Την κατασκεύασε μόνος με έναν βοηθό του, σε έναν χώρο που του παραχώρησε φίλος του. 

Η ιδέα ξεκίνησε από την περισυλλογή κουτιών  αναψυκτικών προκειμένου να δημιουργήσει με αυτά ένα έργο τέχνης, το οποίο τότε δεν είχε ξεκαθαρίσει τι ακριβώς θα ήταν.

Ο Λέανδρος Σπαρτιώτης γεννήθηκε στην Πρέβεζα το 1931. Ξεκίνησε να εργάζεται από την ηλικία των 15 ετών και φέτος συμπληρώνει 70 χρόνια δημιουργίας σε διάφορους τομείς. Είναι αυτοδίδακτος σε ό,τι έχει κάνει: ξυλογλυπτική, ζωγραφική, φωτογραφία, εσωτερική αρχιτεκτονική και διακόσμηση, σκηνογραφία... Στον τομέα της εσωτερικής αρχιτεκτονικής και διακόσμησης έκανε μια καριέρα 50 ετών στην Αθήνα. 

Στα 78 του χρόνια αποφάσισε να σταματήσει την επαγγελματική του σταδιοδρομία και επέστρεψε στην πατρίδα του, την Πρέβεζα, με σκοπό να φτιάξει μια Πινακοθήκη για να στεγάσει την προσωπική του συλλογή, την οποία συνέλεγε επί 40 χρόνια και αποτελείται περίπου από 150 έργα παλαιών και σύγχρονων, ξένων και Ελλήνων ζωγράφων.

Από τα πιο γνωστά του έργα, πέρα από ιδιωτικές κατοικίες, είναι η εξ ολοκλήρου κατασκευή του Nicopolis Club στην παραλία Μονολίθι της Πρέβεζας, η διακόσμηση και η αναπαλαίωση του «Νέον» της Ομόνοιας, του Πειραιά και του Κολωνακίου, το «Ενετικόν» στο Ηράκλειο της Κρήτης, το «Εύπολις» στην Παιανία.

Τον τελευταίο χρόνο μετά την απώλεια της αγαπημένης του συζύγου Σοφίας, ο κ. Λέανδρος αφού διένυσε την περίοδο του πένθους, συνεχίζει να ονειρεύεται και να δημιουργεί.

Ο κ. Σπαρτιώτης είναι ένα ζωντανό παράδειγμα δημιουργίας, ζωής και ευρηματικότητας, από την αρχή της σπουδαίας του καριέρας. Κλείνοντας λοιπόν πάνω από 70 χρόνια δημιουργικότητας υλοποίησε ένα έργο το οποίο είναι σίγουρο ότι θα γραφτεί στην παγκόσμια καλλιτεχνική ιστορία. Ένα έργο που περνά το μήνυμα πως ακόμη και με ευτελή ανακυκλώσιμα υλικά μπορεί κανείς να δημιουργήσει ένα έργο τέχνης. Και πως στους δύσκολους σημερινούς καιρούς μπορεί κανείς να κάνει έργα τέχνης χαμηλού  κόστους, αντί για να ξοδεύονται πακτωλοί χρημάτων για την υποτιθέμενη ανάδειξη χώρων, που μπορεί και να καταλήξουν σε περιβαλλοντική καταστροφή.